Kvalitet före snabbhet 
Vård som håller i längden

Gratis bedömning á 60 min​

Inte en kort konsultation

Om bedömningen

Nedan beskriver vi hur bedömningen inför en utredning fungerar hos oss. 

Innehåll

Målet med bedömningen

Bedömningssamtalet har fyra övergripande mål.

1. Kartlägga symtom på ADHD eller autism

Vi tar reda på om du har symtom på ADHD eller autism, både i vuxen ålder och under barndomen, samt om dessa innebär en funktionsnedsättning i din vardag.

2. Utesluta andra förklaringar

Vi gör en första bedömning för att undersöka om dina svårigheter kan förklaras av andra faktorer än ADHD eller autism.

3. Upptäcka eventuella hinder för utredning

Vi kontrollerar om det finns faktorer som kan påverka tillförlitligheten i utredningen eller hindra att utredningen kan genomföras på ett säkert sätt.

4. Planera utformningen av din utredning

Samtalet ligger till grund för planeringen av din utredning, exempelvis om den kan ske helt online eller om det krävs enstaka fysiska besök nära dig.

Därför är bedömningen gratis

En privat utredning är en process som tar din tid, energi och kostar pengar. Vi vill bara erbjuda dig en utredning om vi verkligen kan hjälpa dig. Bedömningssamtalet är därför kostnadsfritt och helt utan krav på att gå vidare. 

Hur långt är samtalet?

ärEtt bedömningssamtal är cirka 60 minuter. Om något är oklart eller behöver förtydligas kan vi antingen förlänga tiden för besöket eller boka en kompletterande tid. Bedömningen är fortfarande kostnadsfri. Det viktigaste för oss är att bedömningen blir rätt och noggrant genomförd.

Vad händer innan samtalet?

Inför bedömningssamtalet får du svara på frågeformulär. Det gör vi för att kunna ge dig en så noggrann och välgrundad bedömning som möjligt.

Frågorna i formulären speglar samtalet du sedan har med psykologen, så att du vet vad du kan förvänta dig. Om du känner dig osäker på något kan du ta hjälp av anhöriga eller andra personer som känner dig väl när du fyller i svaren.

Standardiserade formulär

Tre av formulären är standard inom svensk vård:

  • ASRS – Adult ADHD Self-report Scale (ADHD-symtom i vuxen ålder)
  • WURS-25  – Wender Utah Rating Scale (ADHD-symtom i barndomen)
  • AQ-10 – Autism Spectrum Quotient (autismsymtom)

Ett frågeformulär ger aldrig hela bilden men kan ge en fingervisning om det finns svårigheter .

Hur genomförs samtalet?

Samtalet kan ske via videosamtal. Vi genomför inte bedömningar via chatt eller telefon för att kunna säkerställa kvaliteten på utredningen.

Kvalitet före snabbhet - Vård som håller i längden

Gratis bedömning á 60 min​

Inte en kort konsultation

Vad ingår i bedömningen?

Under vårt bedömningssamtal går vi noggrant igenom flera områden för att säkerställa en helhetsbild av din situation. Här är kortfattat vad du kan förvänta dig:

Bedömning av ADHD och autism

Vi gör alltid en bedömning för både ADHD och autism oavsett vilken frågeställning du söker hjälp för. Vi gör en bedömning utifrån kriterierna i diagnosmanualen DSM-5 som används i svensk sjukvård. Detta gör vi för att säkerställa en noggrann och korrekt bedömning.

Bedömning av ADHD-symtom

ADHD-bedömningen bygger på delar ur intervjun DIVA-5, som vanligtvis används vid fullständiga ADHD-utredningar i svensk vård. Vi använder den för att få en så tydlig och noggrann bild som möjligt utifrån DSM-5 kriterier. 

Vi bedömer symtom i vuxen ålder, barndomen och hur symtomen påverkar ditt fungerande i vardagen.

Bedömning av autismsymtom

Vi tittar på social förmåga, icke-verbal kommunikation, relationer samt begränsade och repetitiva mönster i beteende. Vi utgår från diagnoskriterierna för autism enligt DSM-5. 

Psykisk hälsa

Vi frågar om symtom och tidigare erfarenheter av exempelvis:

  • Depression
  • Bipolär sjukdom
  • Suicidtankar eller självskada
  • Trauma och PTSD
  • Generaliserat ångestsyndrom (GAD)
  • Stress och utmattning
  • Känslomässiga svängningar
  • Inlärningssvårigheter

Livssituation och bakgrund

Vi går igenom:

  • Arbete 
  • Sjukskrivningar
  • Utbildning (både som barn och vuxen)
  • Kärleksrelationer och civilstånd
  • Familjesituation och barn
  • Fritidsintressen
  • Socialt liv

Vanor och livsstil

Vi diskuterar områden som:

  • Alkohol och narkotika
  • Sömn, kost och fysisk aktivitet

Ärftlighet

Du får frågor om det finns andra i din familj eller nära släkt med svårigheter med ouppmärksamhet, hyperaktivitet eller impulsivitet. Vi frågar även om ärftlighet för psykisk ohälsa samt svårigheter med alkohol och narkotika. 

Säkerhet

Vi behöver säkerställa att du inte är utsatt för hot eller våld. 

Kroppslig hälsa och funktionshinder

Vi frågar om eventuell kroppslig sjukdom. Exempel på frågor inkluderar epilepsi, hjärnskador, hjärt- och kärlsjukdomar.

Nuvarande och tidigare läkemedel

Vi frågar om tidigare läkemedelsbehandlingar, inklusive läkemedel för psykisk hälsa.

Pågående och tidigare vård

Vi pratar om vilken vård du har fått tidigare och om du upplevt den som hjälpsam.

Dina mål med utredningen

Vi pratar om dina mål och förväntningar med att göra en utredning.

Vad händer efter samtalet?

Efter samtalet går vi genom i vårt utredningsteam bestående av specialistläkare i psykiatri (psykiater) och legitimerade psykologer. Bedömningen leder till en av fyra saker:

Läkare med från början

På många andra mottagningar deltar läkaren först i slutet av utredningen och kan då ha en annan bild av dina svårigheter. 

Amedo är din läkare med från början till slut. Det innefattar även att ta beslut om du ska erbjudas utredning. 

1. Vi behöver mer information

Vi gör en bedömning att vi behöver mer information för att kunna ta ett bra beslut. Vi ber då om en komplettering – till exempel mer detaljer om din barndom eller hur symtomen påverkar din vardag idag.

2. Otillräckliga misstankar om ADHD eller autism

Vi bedömer att det inte finns tillräckligt starka misstankar om ADHD eller autism för att motivera att genomföra en utredning. Du får en tydlig återkoppling och en rekommendation om vad som kan vara en väg framåt för dig.

3. Det finns hinder för att göra en utredning

Vi bedömer att det finns misstankar om ADHD eller autism, men det finns samtidigt hinder för att gå vidare. Vi hjälper dig att förstå vilka hinder som behöver adresseras först och ger råd om hur du kan gå vidare.

4. Starka misstankar om ADHD/autism samt inga hinder

Vårt utredningsteam bedömer gemensamt att det finns starka misstankar om ADHD och autism. Vi bedömer även att det inte finns några hinder för att göra en utredning.

I det här fallet erbjuder vi dig att påbörja en utredning. När du blivit erbjuden en utredning kan du tacka “ja” eller “nej” till ditt erbjudande.

Skillnad jämfört med andra mottagningar

Vårt bedömningssamtal skiljer sig från de korta rådgivande samtal eller konsultationer som många andra mottagningar erbjuder kostnadsfritt. På andra mottagningar är dessa samtal ofta korta, rent informativa och handlar mer om att beskriva hur en utredning går till snarare än att ge dig en faktisk bedömning. Dessutom utförs dessa samtal ibland av personer utan avslutad vårdutbildning, till exempel studenter eller administrativ personal. Själva bedömningen erbjuds då först i ett nästa steg, som är förenat med kostnad.

Hos oss genomförs bedömningssamtalet alltid av en legitimerad psykolog och består av ett strukturerat, omfattande samtal. Syftet är att systematiskt kartlägga dina symtom, funktionsnivå och viktig bakgrundsinformation i enlighet med diagnoskriterier från DSM-5. Detta gör att vi redan från början kan ge dig ett tydligt och välgrundat besked om en fullständig neuropsykiatrisk utredning är lämplig för dig.

Vad händer om du inte erbjuds utredning?

Ibland bedömer vi att en utredning inte är det bästa alternativet – till exempel om andra svårigheter behöver prioriteras först, om kriterier inte verkar uppfyllda eller om något annat hindrar en meningsfull utredning just nu. Då hjälper vi dig vidare med information om andra alternativ.

Om du är osäker efter samtalet

Det är helt okej att fundera i lugn och ro efter samtalet. Du förbinder dig inte till något genom att delta i bedömningssamtalet. Om du behöver mer tid att tänka, eller vill ställa kompletterande frågor, är du alltid välkommen att höra av dig.

Sekretess och tystnadsplikt

All information som framkommer under samtalet behandlas med fullständig sekretess och hanteras konfidentiellt enligt lag. Vi har tystnadsplikt enligt hälso- och sjukvårdslagen, vilket innebär att din information är skyddad och inte delas med obehöriga. Vårt journalsystem är inte direkt kopplat till den offentliga vården och ingen information överförs per automatik. 

Anhöriga är varmt välkomna

De flesta väljer att genomföra samtalet på egen hand, men det kan vara värdefullt att ha med sig en anhörig. Anhöriga kan bidra med ytterligare perspektiv och viktig information, vilket ofta är till stor hjälp i bedömningen. Anhöriga är därför varmt välkomna att delta, men det är inte obligatoriskt.