Vanliga frågor om utredning

På denna sida samlar vi vanliga frågor om utredning. Om du inte hittar svaret på din fråga är du varmt välkommen att kontakta oss. 

Ja – när det är medicinskt och etiskt lämpligt.

Det finns inget enskilt test, såsom blodprov eller hjärnskanning som kan fastställa ADHD eller autism. Det finns inte heller en enskild observation som kan göras i det fysiska rummet som med säkerhet kan avgöra om någon har någon av funktionsnedsättningarna.

Det diagnoserna baseras på är en noggrann kartläggning av individens livshistoria, beteenden och symtom – det som kallas anamnes. Denna information samlas främst in genom intervjuer och formulär, vilket innebär att stora delar eller hela utredningen ofta kan genomföras på distans utan att kompromissa med kvaliteten. Detta gäller i synnerhet då vi enbart arbetar med vuxna som själva kan berätta om sina svårigheter.

Hos oss inleds varje utredning med ett individuellt bedömningssamtal (läs mer här). Utifrån den insamlade informationen avgör psykolog och specialistläkare i vuxenpsykiatri tillsammans om din utredning kräver fysiska besök. Detta är en central del i att säkerställa träffsäkerhet och trygghet i varje utredning.

När krävs fysiska besök?

Vi gör alltid en individuell bedömning av om delar av utredningen behöver ske fysiskt. Även om mycket kan göras digitalt, finns det situationer där fysiska besök är nödvändiga för att vi ska kunna genomföra en säker och tillförlitlig utredning. Vanliga orsaker är:

  • Begåvningsbedömning: Enligt Socialstyrelsens riktlinjer bör en begåvningsbedömning göras vid misstanke om intellektuell funktionsnedsättning (tidigare kallat mental retardation), samt för att kunna utesluta att svårigheterna beror på detta. Vi använder WAIS-IV (Wechsler Adult Intelligence Scale), som är standard i svensk sjukvård. Testet kräver fysisk närvaro och administreras av legitimerad psykolog enligt standardiserade rutiner.
  • Drog- eller alkoholscreening: Socialstyrelsens riktlinjer betonar vikten av att identifiera och ta hänsyn till pågående substansbruk inför en neuropsykiatrisk bedömning. Om det finns misstanke om att symtombilden kan påverkas av alkohol eller droger, kan ett fysiskt drog- eller alkoholtest krävas för att säkerställa att utredningen sker under rätt förutsättningar.
  • Blodprov: Enligt Socialstyrelsens riktlinjer bör blodprover inte tas rutinmässigt vid en neuropsykiatrisk utredning. Däremot kan prover bli aktuella om läkaren, utifrån anamnes eller symtombild, misstänker att svårigheterna kan ha en medicinsk förklaring – som t.ex. ämnesomsättningsrubbning eller bristtillstånd. Blodprov tas därför endast på medicinsk indikation och i samråd med läkare.
  • Svårbedömd symtombild: I vissa fall gör komplexa eller oklara symtom att det krävs fysiska möten för att psykolog eller läkare ska kunna göra en trygg och korrekt bedömning.

Efter din kostnadsfria bedömning meddelar vi om din utredning kräver ett fysiskt besök. Om vi bedömer att det är nödvändigt gör vi dem på eller nära din hemort. Du utför dem hos en samarbetspartner alternativt reser en av våra behandlare för att träffa dig nära din hemort. Ni har då besöket i en lämplig lokal som vi ordnar.

Ett flexibelt upplägg – men inte för alla

Vårt hybridupplägg, där delar av utredningen sker digitalt och andra vid behov på plats, passar många – särskilt om du bor långt bort eller har svårt att ta dig till en mottagning. Men vi vill också vara tydliga med att det inte är rätt lösning för alla. Vissa behöver en kontinuerlig fysisk kontakt med behandlarna under hela utredningen. Om vi bedömer att så är fallet, kan vi komma att rekommendera dig en vårdgivare som kan erbjuda det.

Vi är måna om att du får rätt hjälp, på rätt sätt – inte att starta en utredning till varje pris. Därför är vårt första steg alltid ett grundligt och kostnadsfritt bedömningssamtal där vi tillsammans med dig avgör vad som är bäst i just din situation.